“AI skapar en vänta-och-se-attityd”, skriver hon.
Elisabeth Thand Ringqvist om arbetsmarknadens utmaningar
Centerpartiets riksdagsledamot Elisabeth Thand Ringqvist har blivit en centralgestalt i diskussioner kring Sveriges arbetsmarknad. Hon är också investerare och affärsängel inom fintechsektorn. I ett inlägg på LinkedIn varnar hon för situationen på den svenska arbetsmarknaden, där den officiella arbetslösheten var 8,8 procent i mars.
Tre orsaker till arbetsmarknadens stagnation
Thand Ringqvist identifierar tre huvudsakliga orsaker till den dramatiska nedgången i sysselsättningen:
- Global handelsoro och tullkonflikter
- Avvaktande AI-effekter där företag skjuter upp investeringar
- Interna sparkrav som först drabbar externa konsulter
Konsekvensen av dessa faktorer är en utbredd underanställning bland högkvalificerade egenföretagare över 40 år. Thand Ringqvist efterlyser en bredare debatt om den dolda arbetslösheten och anser att Riksbanken borde ha sänkt räntan.
Statistik och dolda hot mot sysselsättningen
Enligt SCB var 485.700 personer arbetslösa i mars, vilket motsvarar 8,8 procent av arbetskraften. Officiell statistik kan dölja nedgångar inom konsulttunga sektorer, då egenföretagare ofta räknas som sysselsatta även vid låg fakturering.
Marknadsföringsproffset Erik Modig påpekar i ett inlägg att många marknadsförare står utan jobb och ställer sig frågan om detta beror på lågkonjunktur, AI eller permanenta förändringar på arbetsmarknaden.
Vanliga frågor och svar
- Vad utgör dolda arbetslöshet?
Det handlar om personer som inte räknas som arbetslösa i statistiken, trots bristande uppdrag och inkomster. - Hur påverkar AI arbetsmarknaden?
AI kan leda till att företag inväntar automatisering innan de gör investeringar, vilket saktar ner sysselsättningen.